Customizen tennisracket

Tunen

Iedereen kent de term tunen of tuning wel, maar wat betekent dat op het gebied van tennis rackets?

Een racket heeft veel verschillende eigenschappen waarvan we de eerst 3 kunnen beïnvloeden met tunen:

  1. Gewicht
  2. Balans
  3. Swingweight (wordt bepaald door gewicht en balans)
  4. Stijfheid
  5. Oppervlakte van het racketblad
  6. Snarenpatroon

Indien men twee of meer gelijke rackets koopt zijn deze af fabriek niet helemaal gelijk aan elkaar qua specificaties. Er staat wel een gewicht op vermeld, maar vaak is dit het gemiddelde gewicht en kunnen hierin nogal wat afwijkingen zitten.

Dit kan betekenen dat als men twee rackets koopt met een vermeld gewicht van 300 gram, een balans punt van 32 en een swingweight van 275, dat hier toch bij het gewicht het ene racket 295 gram kan wegen en de andere 304. Ook bij balans kan dit ook tot 5% afwijken en bij swingweight nog zelfs meer.

Wat is nu een balanspunt bij een tennis racket? 
Het balans punt is het punt waar het racket op een denkbeeldige weegschaal (bijvoorbeeld uw wijsvinger) gelijk blijft. Bij een racket van 68,5 cm lang ligt het midden balans punt op 34,3 cm dus nagenoeg op het midden. Een lager balanspunt betekent dat het handvat zwaarder is dan de top en andersom.

Wat is nu een swing weight? 
De swingweight is hetgeen wat bepaalt hoe zwaar een racket aanvoelt bij de zwaai. Hoe zwaarder dit is om makkelijker het racket zwaait en zal hier meer gewicht in de top zitten dan in het handvat. Echter, een hogere swingweight kan ook zorgen voor arm blessures, dus dit is niet voor iedereen weggelegd.

Racket Services kan op het gebied van tuning aanpassingen maken om 2 of meer rackets identiek aan elkaar te maken op het vlak van gewicht, balanspunt en swingweight.

Verder kunnen wij u adviseren, op basis van uw speelstijl, om uw racket te tunen zodat het racket wat u heeft zo optimaal mogelijk wordt getuned zodat u daar het beste mee kan tennissen.

Als laatste een paar voorbeelden van speelstijlen en hoe een racket zou moeten zijn al dan niet na het tunen.

Rafael Nadal heeft in zijn speelstijl een snelle zwaai en speelt met heel veel topspin. Hoe sneller een dergelijke speler de zwaai met zijn racket kan maken, hoe maar topspin je kunt slaan. Hierdoor heeft hij een hoge swingweight en een hoog balanspunt, maar een relatief laag gewicht van het racket.

Een ander voorbeeld:
Philipp Kohlschreiber heeft een racket met een gewicht van 340 gram, een balans punt van 30 en een swingweight van 301. Hierdoor heeft hij veel massa om mee door te kunnen slaan, maar door het lage balans punt en de lage swingweight heeft hij hiermee een relatief vlakke slag.

Wilt u ook weten wat voor u de beste mix zou zijn voor uw speelstijl? Laat u zich dan vrijblijvend adviseren.